Pomidor to jeden z głównych składników diety wielu ludzi na całym świecie. Dodawany jest on do wielu potraw, gdzie w każdym przypadku dobrze się prezentuje i wpasowuje. Na dużą popularność tego warzywa wpływ ma m.in. jego różnorodny smak, zapach, ale co najważniejsze pomidory dostarczają nam wielu wartości odżywczych i witamin. Co więcej, niezwykle pozytywnie wpływają one na nasz organizm oraz nasze zdrowie i zapewniają ochronę przed różnego rodzaju chorobami. Pomidor wartości odżywcze i nie tylko znajdziesz poniżej.
Pomidor wartości odżywcze
Coraz więcej osób zadaje sobie pytanie na temat tego konkretnego przypadku jedzenia takich warzyw, jak pomidory jakie witaminy dostarczane są wtedy do naszego organizmu. Nie ulega wątpliwości, że są one źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Przede wszystkim zawierają wiele witaminy A, witaminy C, witaminy K i witaminy B6. Co więcej zawierają w sobie kwas foliowy, a także tiaminę. Oprócz tego dostarczają do naszego organizmu również: fosfor, magnez, potas, mangan, miedź, a także białko, czy błonnik.
Właściwości: | |
Cynk | – poprawia metabolizm – wspomaga trawienie białek – wspomaga gojenie się ran – poprawia zachować właściwy poziom cholesterolu |
Jod | |
Fosfor | – niezbędny do funkcjonowania komórek ustroju – uczestniczy w produkcji energii – wspomaga rozwój kości, układu nerwowego i mięśni |
Karoten | – uczestniczy w produkcji hormonów tarczycy – stymuluje przemianę materii – wspiera utrzymanie odpowiedniej temperatury ciała |
Magnez | – buduje kości – dostarcza energię do mięśni – odpowiada za działanie układu sercowo-naczyniowego |
Mangan | – wspomaga prawidłowe trawienie – wspomaga działanie układu nerwowego – bierze udział w procesach krzepnięcia krwi |
Miedź | – umożliwia tworzenie czerwonych krwinek – wzmacnia odporność – wspomaga utrzymanie mocnych kości |
Żelazo | – wzmacnia odporność – wspomaga układ nerwowy – zapobiega starzeniu się skóry |
Witaminy z grupy B | – wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego – usprawniają sprawność intelektualną |
Witaminę C | – przyspiesza gojenie się ran – posiada właściwości antyoksydacyjne – stymuluje procesy biochemiczne w organizmie |
Witaminę K | – wspomaga utrzymanie prawidłowej gospodarki wapniowej – bierze udział w procesach enzymatycznych |
Polecamy: https://artdermaclinic.pl/dieta-tygodniowa-skuteczna-zmiana-sylwetki-w-tydzien/
Co daje nam spożywanie pomidorów?
Dzięki częstemu spożywaniu pomidorów zapewniamy naszemu organizmowi wszystkie wcześniej wspomniane witaminy, a także przeróżne składniki odżywcze. Oczywiście, w konsekwencji przekłada się to niezwykle pozytywnie na nasze zdrowie. Spożywanie pomidorów pomaga nam chociażby zatrzymać w pewnym stopniu proces starzenia się. Pomidory zawierają w sobie likopen, który odpowiada za przeciwutleniacze i w ten sposób zwalcza rodniki, które są odpowiedzialne za proces starzenia się. Kolejną zaletą jedzenia pomidorów jest m.in. to, że zmniejszają one prawdopodobieństwo rozwoju rożnego rodzaju nowotworów, również dzięki wcześniej wspomnianemu likopenowi.
Polecamy: https://artdermaclinic.pl/jak-schudnac-w-7-dni-wskazowki-ktore-to-ulatwia/
Pomidor wartości odżywcze i nie tylko
Eksperci twierdzą, że pomidory również dbają o naszą urodę, chociażby chroniąc nas przed oparzeniami słonecznymi. Ponadto, dzięki temu, że są źródłem witaminy C, zwiększają naszą odporność. Co więcej, spożywanie tych warzyw pomaga nam w dbaniu o nasze serce, a także zapobiega również w znacznym stopniu rozwojowi miażdżycy. Ponadto pomidory pomagają nam w wielu innych potrzebach zdrowotnych naszego organizmu, których nie sposób wszystkich wymienić.
Jak widać, warzywo to jest niezwykle cennym darem, ze względu na to, że posiada wiele witamin i składników odżywczych, które w dużym stopniu chronią nasze zdrowie i zapobiegają wielu chorobom. Nie ulega więc wątpliwości, że zdecydowanie warto je spożywać i dodawać do różnego rodzaju potraw, a w ten sposób zapewnić sobie większą dbałość i ochronę naszego organizmu.