Dieta pudełkowa hashimoto a prawidłowe odżywanie się

0
33

Nie każdy z nas cieszy się dobrym zdrowiem. Wiele osób ze względu na posiadanie uciążliwych dolegliwości musi zwracać szczególną uwagę na sposób odżywiania się . Niejednokrotnie zdarza się, że spożywanie ulubionych smakołyków jest zabronione. Jak powinna zatem wyglądać prawidłowo przygotowana dieta pudełkowa hashimoto?

Czym charakteryzuje się choroba Hashimoto?

Hashimoto to znana od wielu lat choroba mająca podłoże autoimmunizacyjne. Jej najczęstszą przyczyną jest niedoczynność tarczycy. Choroba ta występuje zazwyczaj do dwudziestu razy częściej u kobiet niż u mężczyzn.

W początkowej fazie tej choroby wytwarzane są przez układ immunologiczny przeciwciała przeciwko antygenom tarczycy. W konsekwencji tego poszczególne komórki tego narządu niszczeją w związku z tym następuje niedobór hormonów. Niezwykle ważne jest, żeby osoby chorujące na tę chorobę prawidłowo się odżywiały.

Jak powinna wyglądać dieta Hashimoto?

W życiu każdej osoby chorującej na Hashimoto niezwykle ważną rolę odgrywa prawidłowe odżywianie się. Chorzy powinni stosować zbilansowaną dietę opartą o ciepłe, gotowane, duszone oraz pieczone potrawy. Poszczególne posiłki powinny być bogate w białko, poszczególne warzywa oraz w produkty o niskim i średnim indeksie glikemicznym.

Z kolei w znaczny sposób powinna być ograniczona liczba węglowodanów, warzyw skrobiowych oraz niektórych owoców. Jednym z ważniejszych posiłków w pudełkowej diecie Hashimoto jest pożywna zupa, która jeśli zostanie spożyta na kolację, to wówczas niepotrzebnie nie obciąża żołądka podczas snu. 

Poza zbożami zawierającymi gluten z pudełkowej diety Hashimoto należy także wyeliminować czerwone mięso, nabiał, rośliny strączkowe i soję. W diecie tej jedyną substancją słodzącą jest bardzo często erytrytol. 

 

Produkty dozwolone w diecie Hashimoto

Jak wyżej wspomniano jadłospis osób chorych na Hashimoto powinien zawsze uwzględniać zwiększenie spożycia białka i jednoczesne zmniejszenie węglowodanów. Ponadto niezwykle ważny jest także wysoki udział tłuszczów zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe, a przede wszystkim wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Osoby chore na tę chorobę powinny także zadbać o to, aby dostarczać organizmowi odpowiednią ilość jodu, selenu, cynku oraz żelaza. Ponadto w organizmie chorego nie może brakować też witaminy B12, witaminy D, przeciwutleniaczy oraz probiotyków.

Jadłospis dla osób chorych na Hashimoto powinien być zawsze przygotowany przez dietetyka i w stu procentach zaspakajać indywidualnie potrzeby każdego pacjenta. Podczas przygotowywania diety brany jest zawsze pod uwagę nie tylko wiek i zapotrzebowanie energetyczne, lecz także preferencje żywieniowe oraz stan kliniczny pacjenta.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here