Właściwości odżywcze papryki

0
34

Papryka to jedno z tych warzyw, które ma zagwarantowaną wysoką pozycję w każdej polskiej kuchni. Wyjątkowa popularność tej wielokolorowej rośliny nie wzięła się znikąd. Niepowtarzalne właściwości papryki sprawiają, że charakteryzuje się on zarówno doskonałymi walorami kulinarnymi, jak i możliwością zastosowania w medycynie. Z tego względu warto dowiedzieć się zarówno jakie są wartości odżywcze, jak i właściwości odżywcze papryki. Co warto o niej wiedzieć?

Wartości odżywcze

Bez wątpienia przepiękny kolor oraz wyjątkowy smak to nie jedyne cechy, dzięki którym wyróżnia się papryka właściwości odżywcze tej rośliny sprawiają, że powinna się ona znaleźć w diecie każdego! Tym, co najbardziej wyróżnia paprykę na tle innych roślin w kuchni jest bardzo duża ilość witamin. Z pewnością nie będzie przesadą nazwać ją prawdziwą bombą witaminową.

Szczególnie warto wspomnieć o ogromnych ilościach witaminy C, o witaminach E i A oraz jej izomerze w postaci beta-karotenu. Innymi ważnymi witaminami znajdującymi się w papryce są witaminy B1, B2, B3, B6. W papryce odnaleźć można również cenne sole mineralne w postaci potasu oraz wapnia. O czym jeszcze warto wiedzieć na temat papryki?

Oprócz wyżej wymienionych witamin oraz soli mineralnych w papryce odnaleźć można dużą ilość kluczowych dla funkcjonowania organizmu organicznych związków chemicznych z grupy fenoli w postaci m.in. kwasu fenolowego, flawonoidowego, czy też antocyjanowego. Odnaleźć w niej również można wywierające niezwykle pozytywny wpływ na ciało przeciwutleniacze. W przypadku papryki mowa o kapsantynie.

Papryka – właściwości i zastosowanie

Ze względu na wyjątkowo dużą ilość kluczowych witamin, stoli mineralnych oraz antyoksydantów znajdujących się w papryce roślina ta odznacza się szeregiem prozdrowotnych właściwości. Współczesna nauka jest w stanie potwierdzić, że jedzenie zarówno surowej, jak i duszonej papryki ma zbawienny wpływ na zachodzące w organizmie procesy trawienne. Dlatego też może ona służyć jako wsparcie dla osób zmagających się z niedostateczną ilością soków trawiennych, zaparciami wzdęciami oraz dla osób cierpiących z powodu atonii żołądka lub jelit.

Ponadto jak wykazały badania papryka posiada również działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz wspomaga układ odpornościowy w organizmie. Dlatego też jej spożywanie jest szczególnie zalecane w okresie jesienno-zimowym. Warto również wspomnieć o występującej w ostrych odmianach papryki kapsaicynie, która znajduje szerokie zastosowanie we współczesnej medycynie. Można ją odnaleźć w różnorodnych plastrach, mazidłach oraz maściach, dla osób zmagających się z nerwobólami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here