Papryka to jedno z tych warzyw, które ma zagwarantowaną wysoką pozycję w każdej polskiej kuchni. Wyjątkowa popularność tej wielokolorowej rośliny nie wzięła się znikąd. Niepowtarzalne właściwości papryki sprawiają, że charakteryzuje się on zarówno doskonałymi walorami kulinarnymi, jak i możliwością zastosowania w medycynie. Z tego względu warto dowiedzieć się zarówno jakie są wartości zdrowotne, jak i papryka wartości odżywcze. Co warto o niej wiedzieć?
![papryka](https://artdermaclinic.pl/wp-content/uploads/2020/09/pexels-ivan-torres-1374651-1024x684.jpg)
Papryka wartości odżywcze
Bez wątpienia przepiękny kolor oraz wyjątkowy smak to nie jedyne cechy, dzięki którym wyróżnia się papryka właściwości odżywcze tej rośliny sprawiają, że powinna się ona znaleźć w diecie każdego! Tym, co najbardziej wyróżnia paprykę na tle innych roślin w kuchni jest bardzo duża ilość witamin. Z pewnością nie będzie przesadą nazwać ją prawdziwą bombą witaminową.
Szczególnie warto wspomnieć o ogromnych ilościach witaminy C, o witaminach E i A oraz jej izomerze w postaci beta-karotenu. Innymi ważnymi witaminami znajdującymi się w papryce są witaminy B1, B2, B3, B6. W papryce odnaleźć można również cenne sole mineralne w postaci potasu oraz wapnia. O czym jeszcze warto wiedzieć na temat papryki?
Polecamy: https://artdermaclinic.pl/wartosci-odzywcze-pomidorow/
Oprócz wyżej wymienionych witamin oraz soli mineralnych w papryce odnaleźć można dużą ilość kluczowych dla funkcjonowania organizmu organicznych związków chemicznych z grupy fenoli w postaci m.in. kwasu fenolowego, flawonoidowego, czy też antocyjanowego. Odnaleźć w niej również można wywierające niezwykle pozytywny wpływ na ciało przeciwutleniacze. W przypadku papryki mowa o kapsantynie.
![papryka wartości](https://artdermaclinic.pl/wp-content/uploads/2020/09/pexels-cup-of-couple-7657019-1024x683.jpg)
Zobacz także: https://artdermaclinic.pl/jak-kupic-dobry-i-zdrowy-chleb/
Papryka – właściwości i zastosowanie
Ze względu na wyjątkowo dużą ilość kluczowych witamin, stoli mineralnych oraz antyoksydantów znajdujących się w papryce roślina ta odznacza się szeregiem prozdrowotnych właściwości. Współczesna nauka jest w stanie potwierdzić, że jedzenie zarówno surowej, jak i duszonej papryki ma zbawienny wpływ na zachodzące w organizmie procesy trawienne. Dlatego też może ona służyć jako wsparcie dla osób zmagających się z niedostateczną ilością soków trawiennych. Pomaga również z zaparciami wzdęciami oraz dla osób cierpiących z powodu atonii żołądka lub jelit.
Ponadto jak wykazały badania papryka wartości odżywcze przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz wspomaga układ odpornościowy w organizmie. Dlatego też jej spożywanie jest szczególnie zalecane w okresie jesienno-zimowym. Warto również wspomnieć o występującej w ostrych odmianach papryki kapsaicynie, która znajduje szerokie zastosowanie we współczesnej medycynie. Można ją odnaleźć w różnorodnych plastrach, mazidłach oraz maściach, dla osób zmagających się z nerwobólami.
Warto zobaczyć: https://www.kobieca-strefa.pl/mieta-przeciwwskazania-do-stosowania-i-wlasciwosci-zdrowotne/